Er is vervoer, maar hoe kunnen we dit efficiënter organiseren?
Hieronder een overzicht van pilots met als bereikbaarheidsvraagstuk 'Er is vervoer, maar hoe kunnen we dit efficiënter organiseren?'
Verschillende zorgaanbieders en de gemeente Hardenberg combineren dagbestedings- en leerlingenvervoer. Dit moet leiden tot vollere bussen en lagere kosten. Ambitie is om slimme combinatiemogelijkheden met meer gemeenten te zoeken, zodat voor meer zorginstellingen en gemeenten financieel voordeel te behalen is, zonder dat ingeboet wordt op kwaliteit voor de reiziger.
De pilot beoogt om reguliere OV-lijnen die verdwijnen te vervangen door kleinere bussen waarin personen- en pakkettenvervoer gecombineerd worden. Dat geldt voor zowel OV als verschillende vormen van doelgroepenvervoer.
Een snelle fietsroute tussen de centra van Groningen en Assen langs het Noord-Willemskanaal. Doel is om meer mensen op de fiets te krijgen die deze afstand nu op reguliere basis met een ander vervoersmiddel afleggen.
Om het landelijk gebied goed aan te laten sluiten op snelle verbindingen richting het stedelijk gebied worden er knooppunten voor vervoer ontwikkeld.
Om het leerlingenvervoer in de gemeente Borger-Odoorn efficiënter te maken is ervoor gekozen om leerlingen naar vaste opstapplekken te laten komen in plaats van bij huis op te halen. Behalve het verminderen van het aantal gereden kilometers is het doel van deze pilot ook het vergroten van de zelfredzaamheid van leerlingen.
Doel van de mobiliteitscentrale Noordoost Fryslân is het samenbrengen van de regie van doelgroepenvervoer (leerlingen- en Wmo-vervoer) en de ‘onderkant’ van het OV (Opstapper, een vraagafhankelijk systeem).
Nieuwe busdienst ter vervanging van verdwijnen stadsbus. Algemene Wmo-voorziening waar iedereen gebruik van kan maken. De bus rijdt een vaste route, maar heeft gaan vaste haltes.
Kinderen die eerst met apart vervoer naar hun (bijzondere) onderwijsinstelling werden vervoerd, reizen nu zelfstandig met het OV of (deels) met de fiets. Zij worden hierbij ondersteund door een OV-coach app en begeleid door ouders.
Om het landelijk gebied goed aan te laten sluiten op snelle verbindingen richting het stedelijk gebied worden er knooppunten voor vervoer ontwikkeld. Op deze knooppunten komen snelle busverbindingen samen met ander OV, doelgroepenvervoer, vervoer vanuit andere lokale initiatieven, en is er voldoende plek om de auto en (e-)fiets te stallen.
Samenwerkingsverband tussen huisartsen en andere zorgaanbieders, met als doel het zoeken naar nieuwe vormen van zorg. Het realiseren van een multifunctioneel centrum dat goed bereikbaar is in de regio, is een belangrijk onderdeel van het initiatief.