Hoe brengen we voorzieningen op afstand, en de mensen die ze gebruiken, dichter bij elkaar?
Hieronder een overzicht van pilots met als bereikbaarheidsvraagstuk 'Hoe brengen we voorzieningen op afstand, en de mensen die ze gebruiken, dichter bij elkaar?'.
Gedurende een drie maanden durende pilot met autonoom vervoer bracht een zelfrijdend voertuig reizigers via een bestaand fietspad van het centrum van Appelscha naar het bezoekerscentrum van het natuurgebied Drents-Friese Wold.
Doordat de vraag naar het bezorgen van boodschappen sterk toenam, heeft de franchisenemer van de Albert Heijn in Havelte besloten om oudere, minder mobiele mensen wekelijks op te halen zodat zij alsnog zelf boodschappen kunnen doen in de supermarkt en omliggende winkels
DAM Nederland biedt fijnmazig en kleinschalig vervoer (van deur tot deur) voor mensen die geen gebruik kunnen maken van regulier vervoer of in gebieden waar dit beperkt of niet aanwezig is. DAM maakt hiervoor gebruik van lichte elektrische auto’s die worden bestuurd door omgeschoolde mensen uit de betreffende gemeente met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In het dorp Haule wordt een elektrische deelauto beschikbaar gesteld voor ritten onder de 5 kilometer.
Dörpszorg Ulrum heeft tot doel om ervoor te zorgen dat alle Ulrumers, ook degenen die zorg in welke vorm dan ook nodig hebben, kunnen wonen en leven in Ulrum zolang zij dat willen. Het doet door het stimuleren van vrijwilligerswerk voor kleine klussen en laagdrempelige zorg.
Om het landelijk gebied goed aan te laten sluiten op snelle verbindingen richting het stedelijk gebied worden er knooppunten voor vervoer ontwikkeld.
De pilot heeft tot doel om het voortgezet onderwijs in de regio Noordoost-Fryslân gezamenlijk aan te bieden. Dit betekent dat niet alle VO-instellingen alle leerjaren en studierichtingen meer aanbieden.
Kinderen die eerst met apart vervoer naar hun (bijzondere) onderwijsinstelling werden vervoerd, reizen nu zelfstandig met het OV of (deels) met de fiets. Zij worden hierbij ondersteund door een OV-coach app en begeleid door ouders.
Om meer mensen gebruik te laten maken van het OV zijn er in enkele Noord-Groningse gemeenten OV-ambassadeurs te vinden die reizigers wegwijs maken. Er wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers die getraind worden door het OV-bureau Groningen-Drenthe.
De plusbus is een vervoersservice voor 65+ en beperkt mobiele mensen van alle leeftijden. De stichting bestaat uit 3 bussen, 6 coördinatoren en een pool van 50 vrijwillige chauffeurs. Passagiers moeten lid worden van de stichting.