Alle pilots
Om het landelijk gebied goed aan te laten sluiten op snelle verbindingen richting het stedelijk gebied worden er knooppunten voor vervoer ontwikkeld.
Om het leerlingenvervoer in de gemeente Borger-Odoorn efficiënter te maken is ervoor gekozen om leerlingen naar vaste opstapplekken te laten komen in plaats van bij huis op te halen. Behalve het verminderen van het aantal gereden kilometers is het doel van deze pilot ook het vergroten van de zelfredzaamheid van leerlingen.
De pilot heeft tot doel om het voortgezet onderwijs in de regio Noordoost-Fryslân gezamenlijk aan te bieden. Dit betekent dat niet alle VO-instellingen alle leerjaren en studierichtingen meer aanbieden.
Doel van de mobiliteitscentrale Noordoost Fryslân is het samenbrengen van de regie van doelgroepenvervoer (leerlingen- en Wmo-vervoer) en de ‘onderkant’ van het OV (Opstapper, een vraagafhankelijk systeem).
Nieuwe busdienst ter vervanging van verdwijnen stadsbus. Algemene Wmo-voorziening waar iedereen gebruik van kan maken. De bus rijdt een vaste route, maar heeft gaan vaste haltes.
Kinderen die eerst met apart vervoer naar hun (bijzondere) onderwijsinstelling werden vervoerd, reizen nu zelfstandig met het OV of (deels) met de fiets. Zij worden hierbij ondersteund door een OV-coach app en begeleid door ouders.
Om meer mensen gebruik te laten maken van het OV zijn er in enkele Noord-Groningse gemeenten OV-ambassadeurs te vinden die reizigers wegwijs maken. Er wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers die getraind worden door het OV-bureau Groningen-Drenthe.
Om het landelijk gebied goed aan te laten sluiten op snelle verbindingen richting het stedelijk gebied worden er knooppunten voor vervoer ontwikkeld. Op deze knooppunten komen snelle busverbindingen samen met ander OV, doelgroepenvervoer, vervoer vanuit andere lokale initiatieven, en is er voldoende plek om de auto en (e-)fiets te stallen.
De plusbus is een vervoersservice voor 65+ en beperkt mobiele mensen van alle leeftijden. De stichting bestaat uit 3 bussen, 6 coördinatoren en een pool van 50 vrijwillige chauffeurs. Passagiers moeten lid worden van de stichting.
Samobiel is een meerijddienst voor dorpen. Het brengt vraag en aanbod van ritten in dorpen bij elkaar. Een website biedt een platform die een actieve gebruikersgroep moet faciliteren om ritten te delen.